6 enkla övningar som hjälper dig att förbättra hållningen

En bra hållning är viktigt i många aspekter. Inte nog med att du själv mår bättre när du sträcker på dig då blodcirkulationen får strömma fritt. Din hållning avgör också hur du uppfattas. Om hållningen vacklar kan det t.ex. vara svårt att kommunicera med pondus och trovärdighet. En dålig hållning kommer alltså inte göra dig någon tjänst – tvärtom. Under semestern finns det därför tid att stärka hållningen och genom det uppnå ett mer övertygande kroppsspråk.

Yrkeschafförer och tjänstemän är två yrkesgrupper som av stor anledning borde tänka på att öva på att rulla bak axlarna då och då. Vad som händer är att deras arbetsposition bidrar till att skulderbladsmuskulaturen spänns konstant utan att få någon möjlighet till att slappna av. Den konstant framåthukade position som drar axlarna framåt kan över tiden leda till tråkiga förslitningsskador. Stumhet, spänningar och trötthet är vanliga symptom som signalerar att något behöver förändras. Enligt lagen så får styrt ensidigt arbete inte förekomma om man inte proaktivt arbetar med arbetsväxling och pauser. Går det inte att undvika detta måste allt som går göras för att minska riskerna för överbelastning.

Vi ger dig 6 övningar för som hjälper dig att förbättra hållningen:

Överlag så handlar det om att öka rörligheten i axelleder, skulderblad och övre delen av ryggen. För att nå dit krävs det att blodcirkulationen frekvent är igång så att blodet strömmar och lyckas luckra upp knutor och sega muskelspänningar.

Sidoböj

Med en stretchingpinne finns det mängder av möjligheter just för att stärka sin hållning. Greppa stretchingpinnen brett med båda händerna, spänn magmusklerna och för pinnen rakt ovanför huvudet. Böj sedan kroppen åt ena sidan genom att föra änden av pinnen ner mot marken så långt du kan. Upprepa ca 5 ggr åt varje sida.

 

 

 

 

 

 

 

 

Latsdrag

Övningen som ger effekt direkt! Vik ditt stretchband dubbelt. Greppa det sedan längst ut i ändarna, för det ovanför huvudet och sedan långsamt ner mot bakhuvudet. Armbågarna når här en 90 graders position och skulderbladen förs mot varandra. Återgå sedan till startposition och upprepa ca 10 gånger.

 

 

 

 

 

 

Sittposition på balansboll

All aktivitet som involverar en balansboll är bra för oss. Det viktiga är att du väljer rätt storlek just för dig. Se vår rekommendation gällande storleksval här. Sitt rak i ryggen och försök att behålla arbetsposition så länge du orkar. Utan att du märker det arbetar du med bål- och sätesmuskulatur som förbättrar både stabilitet, balans och styrka.

 

 

God morgon

Placera stretchingpinnen på dina skuldror eller övre delen av ryggen (ej nacken). Spänn magen och rumpan, böj lätt på knäna. Lägg kroppsvikten på hälarna, sträck på ryggen och fäll kroppen sakta framåt mot marken. Återgå sedan långsamt till startposition. Upprepa ca 10 ggr.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Korsrodd

Det finns flera övningar med gummiband som är effektiva när det gäller att stärka upp övre bröstryggen – Korsrodd är en av dem! Ställ dig med båda fötterna i mitten på gummibandet. Korsa gummibandet och greppa handtagen med lätt böjda knän. Svanka lätt och dra armbågarna upp mot taket i 90 grader. Det ska riktigt kännas att bröstryggen får arbeta. Återgå långsamt till startposition och upprepa ca 10 ggr.

 

 

 

 

 

 

 

 

Rotation framåtlutad

Ännu en övning med stretchingpinnen! Ställ dig axelbrett med fötterna och greppa pinnen brett med båda händerna. Håll den mot skulderbladen bakom ryggen. Böj och luta överkroppen till 90 grader, sedan roterar du långsamt överkroppen i sidled så långt du kan. Upprepa övningen långsamt 5 gånger per sida (öka efter eget behov).

 

 

 

 

 

 

 

 

LYCKA TILL!